Senki nem tudja, hogy a gyöngyöt mikor fedezték fel őseink, de minden jel arra mutat, hogy a gyöngyöt már jóval az első írásos emlékek előtt is nagyra értékelték. A gyöngynek, a többi drágakővel szemben, nincs szüksége megmunkálásra- hasításra, csiszolásra- ahhoz, hogy különleges szépségét csodálhassuk. A gyöngy volt az első drágakő, amelyet valóban nagyra értékeltek szépsége és ritkasága miatt.Az ősi írásos emlékek szerint a gyöngy volt az egyik legkeresettebb drágakő, amelyet igen nagyra becsültek a régi rómaiak, az ősi India uralkodói és a kínaiak. Az ősi, hindu írások a gyöngyöt a hosszú élethez és gazdagsághoz kapcsolják. A gyöngy és a házasság kapcsolata is a korai hindu civilizációhoz vezethető vissza, mivel állítólag Krisna emelt ki gyöngyöket a tengerből, hogy leánya, a szépséges Pandaia azzal ékesíthesse magát menyegzőjén.

Az ókori görögök is úgy hitték, hogy a gyöngyök elengedhetetlenül fontos kellékei a házasságkötésnek. Úgy gondolták, hogy a gyöngy szerelmet szül, így az esküvőn résztvevő minden vendéget gyöngyökkel ékesítettek. Az idők során a gyöngyök szent házassági ajándékká váltak és maga a “gyöngy” szó is igen erősen kötődött a “szeretet”‘ jelentéshez.

MI IS AZ A GYÖNGY?

A gyöngy kagylóban születik, úgy, hogy a kagylóhéj alá bekerült idegen anyagot – például egy homokszemet – a kagyló, saját védelmében, kristályos váladékával, az úgynevezett gyöngyházzal von be, az irritáció időtartamával arányosan egyre több és több rétegben.

 

A GYÖNGYÖK HÁROM CSOPORTJA:

Természetes – a kagylóhéj alá természetes módon bekerült anyag körül képződő gyöngyök. Ezek általában kisebbek és szabálytalanabbak, mint a tenyésztett gyöngyök, mégis értékesebbek, ritkaságuknál fogva.

 

Tenyésztett – a gyöngykagylóba beletesznek egy akkora gyöngyöt, amely mintegy 3/4-e a majdani gyöngynek, majd a kagylót ketrecben visszateszik a tengerbe jó néhány évre, amíg a kívánt nagyságú gyöngyszem ki nem alakul. A gyöngytenyésztés technikája Japánból származik, ahol a gyöngytenyésztés jelentős iparág. A tenyésztett gyöngyök általában nagyobbak és szabályosabbak, mint a természetes gyöngyök. A természetes és a tenyésztett gyöngyöt nehéz megkülönböztetni, erre csak szakértők vagy drága tudományos vizsgálati eljárások képesek.

Teklagyöngyök – a magyar nyelvben teklagyöngynek nevezzük, az igazgyöngy utánzatokat az ilyen gyöngyöt először gyártó párizsi Tecla után. A teklagyöngyöt könnyű megkülönböztetni az igazitól: egyszerűen dörzsöld a fogadhoz! A természetes vagy tenyésztett gyöngyöket érdesnek érzed, ugyanúgy, mint a kagylóhéjat, a teklagyöngy ezzel szemben meleg, sima és műanyag érzetű.

A GYÖNGYÖK TULAJDONSÁGAI

Méret – függ:

 • a kagyló méretétől
 • egészségétől- a fent említett nucleus (beültetett mag) méretétől
 • a víz alatt töltött időtől (minél hosszabb, annál vastagabb a gyöngyház rétege)
 • az éghajlattól
 • a kagyló táplálkozási lehetőségeitől
 • a gyöngytípustól (pl: dél-tengeri: 10-15 mm tahiti : 8-14 mmakoya : 2-9 mmédesvízi : 4-11 mm közötti általában)

Szín – 3 összetevőből áll:

 • alapszín (domináns szín)
 • fénytónus (a domináns feletti árnyalat)
 • színélénkség (szaturáció)

Ez az egyik legösszetettebb és leginkább szubjektív megítélési szempont.

Ragyogás (más néven lüszter)

 • kiváló › éles, tiszta
 • jó › enyhén ködös
 • elégséges › homályos
 • rossz › tompa, szórt fényű

Ez a legfontosabb értéktényező a gyöngy szépségét tekintve.

Felszín minősége

 • szilánk
 • repedés
 • sima
 • rés- ránc…” és még sokan mások”
 • karcolás
 • már használt pl.: antik gyöngysor felértékelésénél jellemző.

Forma – lehet:

 • kerek
 • majdnem kerek
 • ovális
 • button
 • csepp
 • fél-barokk
 • barokk
GYÖNGYRÉTEG MINŐSÉGE

a gyöngyház réteg vastagságát illetve vékonyságát jelenti minőségével együtt. Általánosságban igaz, hogy minél vastagabb egy egészséges rétegződés annál ragyogóbb a gyöngy.

Összeválogatás
nyilvánvaló, hogy gyöngysoroknál vagy olyan ékszereknél értékelhető, ahol több gyöngy szerepel. Ugyanis a gyöngyszemek egymáshoz viszonyított egysége, illeszkedése, hasonlósága, homogenitása (egyneműsége) a lényege. Egy szépen illeszkedő gyöngysor létrehozásába fektetett idő és energia tükröződni fog az árában. Prémium kategóriájú gyöngysoroknál sokszor több évet is várni kell, mire a leghasonlóbb gyöngyszemek összegyűlnek.

FAJTÁK

Akoya gyöngy (eredet: Japán és Kína): A legismertebb és legdrágább tenyésztett gyöngy, amelyet gyöngykagylóban tenyésztenek Japán partjainál. Az Akoya gyöngyök csodálatos gyöngyházfényükről és meleg színükről híresek. Méretük ritkán haladja meg a 9 mm-t.

 

Dél-tengeri fehér gyöngy (eredet: Ausztrália és Indonézia): fél-trópusi kagylókban tenyésztett, 10-20 mm nagyságú gyöngyök, amelyek méretük és tisztaságuk miatt nagyon drágák.Dél-tengeri fekete gyöngy (eredet: Francia-Malajzia ): méretük és színük miatt drága gyöngyök.

Édesvízi gyöngy (eredet: Japán, Kína, és U.S.A. öblök és folyók): Az édesvízi kagylókban tenyésztett gyöngyök általában hosszúkásak, fényük tejszerű, ezért olcsóbbak a sósvízi gyöngyöknél.

Mabe gyöngy (eredet: Japán, Indonézia és Ausztrália): ezek a gyöngyök félgömb alakúak, mert nem a kagyló testében, hanem a kagyló belső héjához tapadva nőnek. Általában ékszerekbe foglalják, mert így lapos hátuk nem látszik.

NYAKLÁNCOK HOSSZÚSÁG SZERINT

A gyöngysort ruhájához, személyiségéhez és az elérni kívánt hatásnak megfelelően válassza ki. A hosszú gyöngysorok szexisen követik a test vonalait. A rövid gyöngysorok szerénységet és kifinomultságot sugallnak. A “papi gallér” típusú gyöngysorok szépen hangsúlyozzák a hosszú, karcsú nyaka, a hosszabb gyöngysorok karcsúsítják, és optikailag meghosszabbítják a nyakat.

 

A “Papi gallér”
Három vagy több gyöngysor, amelyek szorosan ölelik körül a nyakat. Ez a viktoriánus jellegű nyaklánc különösen jól mutat a mélyen dekoltált ruhákhoz, mivel a mély kivágás miatt a gyöngysor kerül a figyelem központjába.

A “Rövid (choker)”
– 35-40 cm hosszú. A legklasszikusabbnak tekinthető nyaklánc, amely a nyaktő vonalán körbefutó egyetlen gyöngysor. Jó választás a kerek- és a csónaknyakhoz. Ha a kivágás olyan, hogy nagy bőrfelületet hagy szabadon, a lánc jelentéktelennek tűnhet!

A “Hercegnő”
– 40-45 cm hosszú. Ez a nyaktő vonala alá érő hosszúság kiváló a magasan záródó ruhákhoz és ez a tökéletes hosszúság akkor is, ha gyöngysorát medállal akarja viselni.

A “Matiné”
– 50-60 cm hosszú. Ez a lánc nem ér a mellvonal alá, kitűnő a kerek- és a csónaknyakhoz, illetve a magasan záródó illúzió nyakkivágáshoz. A lényeg, hogy a gyöngysor alja ne legyen egy vonalban a kivágás szélével, mert így egyik sem lesz elég hangsúlyos.

Az “Opera”
– 75-95 cm hosszú. Hosszú, szimpla gyöngysor, ami a mellvonal alatt végződik, és klasszikusan elegáns a magasan záródó jegygyűrű- vagy garbó-nyakhoz. Egyedüli hátránya, hogy tánc közben vadul kileng.

“Kötél”
Minden olyan gyöngysor, ami hosszabb, mint az “Opera” lánc. Bárhogy hordhatja, mindenképpen szexi, elegáns és ünnepélyes. Hátránya tánc közben ugyanaz, mint az “Opera” hosszúságú gyöngysoré.

NÉHÁNY TANÁCS A GYÖNGYSORA SZÉPSÉGÉNEK MEGŐRZÉSÉHEZ

Ne tartsa gyöngysorát “meztelenül” az ékszerdobozban, mert összegabalyodhat más láncokkal, illetve a fém ékszerek egyes, élesebb részei, vagy a keményebb csiszolt drágakövek megkarcolhatják a gyöngy felületét.Célszerű a gyöngysort külön kis zacskóban vagy szarvasbőrbe, illetve selyempapírba tekerve tárolni.

Vigyázzon rá, hogy gyöngysorára ne kerüljön arcfesték, hajlakk vagy parfüm. Ezek elszíneződést vagy a gyöngyház sérülését okozhatják. Semmiképpen ne tisztítsa gyöngysorát vegyi anyagokkal vagy súrolószerekkel. A gyöngysort finoman megtisztíthatja tiszta, szappanos vízzel, de figyelj oda, hogy a selyemfonal, amire a gyöngyök fel vannak fűzve, ne ázzon át.

Ne várja meg, amíg a selyemfonál meggyengül, minden nap viselt gyöngysorát félévenként fűzese át, de a ritkán használt gyöngysorokat is érdemes úgy kétévenként átfűzetni.

Arena Mall I.em.E-032 üzlet
1087 Budapest, Kerepesi út 9.
+36-30-639-8660
arena@babosszalon.hu
6720 Szeged, Kígyó u. 1.
+36 62 424-291
szerviz@babosszalon.hu
chevron-down