Mindenek előtt a gyöngyök keletkezéséről feltétlen tudnunk kell, hogy a természetes és a tenyésztett gyöngyök közt az a különbség, hogy a természetes gyöngy esetében véletlen folytán kerül idegen test a kagylóba, míg a tenyészett gyöngyök esetében ezt mesterségesen ültetik bele. A kagyló az idegen testet igyekszik izolálni és gyöngyházba ágyazza. Minden egyes gyöngyszem különleges és egyedi, mindegyik másképp ragyog, a titokzatos gyöngyház fénynek köszönhetően. Aranyba ágyazva, vagy finom selyemzsinórra fuzve hízelegve veszi körül az arcot és a nyakat, elbűvölő, varázslatos formában.

A gyöngyfajták

Sósvízi tenyésztett klasszikus gyöngy: a japán Akoya, amelyek magas fénnyel rendelkező, fehér, 3-10 mm nagyságú gömbölyű, maggal tenyészett gyöngyök.

Az édesvízi gyöngyöket Kína folyóibantenyésztik mag nélkül, melyeknek szín és formaviláguk páratlan.

Az értékesebb gyöngyfajtákat a mélytengeri gyöngyök képviselik, a Tahitiről származó fekete gyöngyök, melyek maximum 15 mm nagyságot érhetik el.

A sort a gyöngyök királynőinek számító Csendes-óceáni gyöngyök zárják, melyek Ausztrália északi partvidékéről és az Indonéz szigetvilágról származnak. Színük arany illetve krémszínű, vagy ezüstös fehér lehet, nagysága elérheti a 20 mm-t is. E gyöngyfajta a legértékesebb, s az ebből készült gyöngysornak már befektetési értéke is lehet

A gyöngyök minősége és értéke

A gyöngyök minőségét, így tehát értékét is, 6 fontos kritérium határozza meg:

1. Lüszter (fény): a legfontosabb kritérium.

2. Nagyság: a magra rárakódott réteg mennyisége határozza meg.

3. Forma: A gömbölyű és a csepp alakú gyöngyök a legértékesebbek.

4. Felület: sima, pike nélküli felület az ideális, amely természetesen nagyon ritka. Soha nem mondjuk egy gyöngy felületére, hogy hibás, hiszen a kis pikéket is a természet alkotta, és ezek megerősítik a gyöngy valódiságát.

5. Szín: Szerepe az egyéni ízlésnél dominál. A Csendes-óceáni gyöngyöknél az aranyszínű értékesebb, mert ritkább gyöngy, mint a fehér.

6. Válogatás: csak a Schoeffel Háznál(!) minőségi kritériumnak számít a gyöngy osztályozása. A Schoeffel Collier -ban minden gyöngynek harmonizálni kell a fény, forma, felület, nagyság és a szín vonatkozásában, csak így képes a márka által kívánt hatást elérni, épp ezért termékeiket egy 18 karátos arany védjeggyel jelöli meg, mellyel garantálja a minőséget és a megbízhatóságot.

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.