2023.11.01.

ORIS X Bracenet

A független svájci ORIS gyártó új partnerséget jelentett be a Bracenet nonprofit szervezettel, amely újrahasznosított “szellem” halászhálókból készít kiegészítőket – és mostantól látványos óra számlapokat is.

Az óceáni műanyagra vonatkozó statisztikák nehezen értelmezhetők. Ám a tudósok szerint például a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt (Great Pacific Garbage Patch, GPGP), a Hawaii és Kalifornia között sodródó műanyaghulladék területe négy és félszer akkora, mint Németország. Ezt a számot a The Ocean Cleanup nevű környezetmérnöki szervezet számította ki, amely azt is becsüli, hogy a GPGP 46 százalékát elveszett vagy kidobott halászhálók teszik ki. Ez azért különösen súlyos, mert bár már nem használják őket, ezek a “szellem” halászhálók még mindig a vízben lebegve fogják és pusztítják a tengeri élővilágot.

A halászhálók számos fajra jelentenek közvetlen veszélyt!

Szakértők becslése szerint évente akár egymillió tonna halászháló kerülhet az óceánokba, és egy szellemháló 400-600 évig is képes úszni. A szellemhálókkal kapcsolatos tudatosság csak a közelmúltban kezdett növekedni, köszönhetően olyan emberek látásmódjának és erőfeszítéseinek, mint Benjamin Wenke és Madeleine von Hohenthal, az ORIS új partnere, a Bracenet társadalmi vállalkozás alapítói.

2015-ben Tanzánia partjainál búvárkodás közben figyeltek fel erre a szörnyű jelenségre, és elhatározták, hogy tesznek ellene valamit. Elkezdtek karkötőket készíteni újrahasznosított szellemhálókból, és megszületett a Bracenet. Ma a cég olyan termékek és kiegészítők katalógusát készíti, amelyek ezt a potenciálisan életveszélyes hulladékot valami gyönyörűvé alakítják át, ami egyben fontos kijelentést is tesz: a változásnak meg kell történnie.

Most pedig büszkén mutatkozik be az új ORIS X Bracenet, az Aquis Date búváróra különleges kiadású változata, amelynek látványos számlapja újrahasznosított szellem- és hulladékhálókból készült.

E kaleidoszkópszerű tárcsák elkészítéséhez kis zöld, kék és fehér nyesedékeket vesznek, és óvatosan felmelegítik őket, amíg beleolvadnak a nyersanyagba. Ahogy lehűlnek, vékony anyaglapkává keményednek. Ezt azután méretre vágják, gyalulják és lecsiszolják, amíg csak 0,3 mm vastag nem lesz. Az anyag nem tartalmaz adalékanyagokat, töltelékanyagokat vagy ragasztókat. Ami pedig talán a legfontosabb, hogy nincs két egyforma tárcsa.

Az órának két rozsdamentes acélból készült változata létezik, 43,50 mm-es és 36,50 mm-es tokkal. Mindkettő modell automata mechanikus szerkezettel, egyirányú forgatható lünettával, menetes koronazárral, valamint 30 bar (300 méter) vízállósággal rendelkezik. Ami pedig ennél is fontosabb: mindkettő az ORIS által kívánt változás szimbóluma.

Elérhető készletről 43,5 mm-es férfi és 36,5 mm-es női változatban.

Arena Mall I.em.E-032 üzlet
1087 Budapest, Kerepesi út 9.
+36-30-639-8660
arena@babosszalon.hu
6720 Szeged, Kígyó u. 1.
+36 62 424-291
szerviz@babosszalon.hu
chevron-down